Centrele de competenta si corectitudinea politica

[clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]Ne-am obisnuit cu corectitudinea politica[/clickandtweet] … atat de mult incat, cateodata, nici macar nu mai observam cand ni se serveste … a devenit un cliseu!!!

Stim foarte bine ca trebuie sa spunem “persoane cu dizabilitati” si sa nu folosim alt cuvant, stim ca nu avem voie sa spunem “tigan” ci trebuie sa spunem “persoana de etnie rroma”, stim ca nu e ok sa zicem “black man/woman” ci “african-american” … Cunoastem si respectam aceste reguli chiar si in situatiile in care folosirea alternativelor nu are nicio conotatie negativa sau peiorativa.

Relativ recent, in lumea profesionala din care fac parte (si probabil ca nu e singurul domeniu), a aparut un nou termen … “Centru de Competenta” … sau si mai frumos spus, “Centru de Excelenta”.

Ma tot intreb daca acest termen nu este si el din categoria celor de mai sus … e drept ca suna frumos si ne duce cu gandul ca aceste centre produc cu adevarat valoare.

Nu am pretentia ca detin adevarul, doar imi expun parerea, asa ca fiti milosi daca aveti intentia sa comentati pe marginea acestui articol.

Cred ca aceste centre chiar produc valoare … dar pentru cine? Pentru ele sau pentru altii? Unde se aduna aceasta valoare? Unde ramane ea? Sau prin ce se masoara?

Parerea mea e ca [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]valoarea generata de centrele de competenta/excelenta se regaseste in proprietatea intelectuala produsa[/clickandtweet] care poate aduce miliarde prin valorificarea intr-o piata globala. Asta ne duce cu gandul ca aceste centre sunt foarte bogate. Surpriza!!! Nu sunt … Si pentru ca nu sunt bogate, pare clar ca proprietatea intelectuala generata nu este a lor. Atunci a cui este? ( … raspundeti voi la intrebarea asta?)

Deci produc valoare dar nu sunt bogate … pai atunci care e problema lor? Nu au oameni buni si profesionisti? Ba au … si inca din plin. Eu cred ca [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]oamenii de acolo sunt printre cei mai profesionisti si mai bine pregatiti din industrie[/clickandtweet].

Deja pare ca lucrurile se complica … [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]Produc valoare, au oameni foarte competenti dar, cu toate astea nu sunt bogate[/clickandtweet] …. Inseamna ca nu au proiecte, e clar!!! Gresit total … au proiecte … acei oameni de acolo lucreaza in acealsi timp la mai multe proiecte si fac fata cu succes.

Pai … [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]produc valoare, au oameni, au proiecte dar nu sunt bogate. Ce e in neregula cu aceste centre de competenta/excelenta?[/clickandtweet]

Si acum revenim la corectitudinea politica … oare sunt centre de competenta/excelenta sau sunt doar[clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””] surse de forta de munca convenabila pe care, din considerente de corectitudine politica, le numim centre de competenta/excelenta[/clickandtweet]?

(in acest context [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]convenabil= competent + educat + cunoscator de limbi straine + performant + platit mult sub nivelul pietelor dezvoltate[/clickandtweet])

Ma puteti ajuta sa gasesc un raspuns convenabil? :)))

[clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]Care va fi viitorul acestor centre de competenta?[/clickandtweet] Ma gandesc ca sunt destule tari apropiate de noi (de exemplu tarile din fosta Yugoslavie, dar fara Croatia) care incep sa devina din ce in ce mai convenabile (in sensul definitiei de mai sus). Ce se va intampla cand aceste tari vor deveni mai apropiate (economic, legislativ si fiscal) de UE?

Sau [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]ce se va intampla cand inteligenta artificiala va inlocui din ce in ce mai mult munca umana?[/clickandtweet] (ceea ce cred ca va avea loc ceva mai repede decat cealalta alternativa :)) ).

NOTA FINALA

In mod intentionat am scris acest articol in limba Romana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *